Recuperare fişiere şterse în Windows – metode şi programe

Este aproape imposibil ca pe parcursul utilizării unui calculator să nu fi fost pus niciodată în ipostaza de a avea nevoie de o recuperare de fişiere şterse.

Poate ai apăsat din greşeală pe tasta Delete, poate documentul la care ai muncit în ultimele luni a dispărut brusc de pe hard-disk şi nu mai există nici măcar în Recycle Bin sau poate amintirile din vacanţă s-au evaporat într-o fracţiune de secundă după ce ai apăsat pe tasta greşită.

Indiferent de situaţie, este momentul sa te linişteşti. Fişierele tale sunt în continuare în siguranţă pe hard-disk şi în mod cert pot fi accesate în continuare cu ajutorul unui program de recuperat fisiere sterse, chiar dacă acestea nu sunt vizibile în directorul respectiv.

Giz îţi explică motivele pentru care un fişier poate fi recuperat şi după ce a fost şters şi îţi prezintă câteva dintre cele mai importante programe gratuite şi contra-cost care îţi pot rezolva problemele.

Cum recuperez fişiere şterse?

În momentul în care ştergi un fişier de pe PC acesta nu este şters în mod fizic de pe hard-disk, ci doar îndepărtat din directorul în care se afla. Iniţial, el se regăseşte în Recycle Bin şi poate fi restaurat printr-un singur click. Dacă ai golit însă şi Recycle Bin, misiunea se complică, dar nu devine imposibilă.

Chiar dacă ai şters fişierul din Recycle Bin, acesta este în continuare prezent pe hard-disk, chiar dacă sistemul de operare îţi spune că spaţiul alocat fişierului respectiv a fost eliberat. Acest lucru se întâmplă pentru că sistemul de operare nu utilizează imediat spaţiul eliberat prin ştergerea fişierului. Cu alte cuvinte, fişierul devine irecuperabil doar în momentul în care spaţiul alocat pentru fişierul respectiv este alocat unui alt fişier.

De aceea, şansele de a recupera un fişier şters accidental sunt cu atât mai mari cu cât timpul care a trecut de la această operaţiune este mai mic.

Primul pas este să… nu faci nimic!

După ce ai constatat că ai şters din greşeală un fişier, cel mai important lucru este să nu faci nimic! Pentru a avea şanse cât mai mari să recuperezi fişierul respectiv trebuie să eviţi orice contact cu hard-disk-ul sau partiţia pe care era fişierul. Asta înseamnă că nu trebuie să copiezi alte fişiere, să instalezi programe, să navighezi pe internet şi, mai ales, să nu defragmentezi hard-disk-ul sau partiţia hard-disk-ului.

Poti recuperare fisiere sterse cu ajutorul programelor dedicate

Regula de aur a unui program de recuperare

Nu utiliza un program de recuperare a fişierelor pe hard-disk-ul sau partiţia de pe care vrei să recuperezi datele! Această regulă este foarte importantă, întrucât dacă o încalci rişti să suprascrii exact fişierul pierdut, caz în care nu vei mai putea recupera fişierul în cauză.

Dacă ai un singur hard-disk cu o singură partiţie, utilizează programul de recuperare a datelor fie de pe un hard-disk extern, fie de pe un stick USB.

Chiar şi această soluţie este periculoasă dacă programul necesită instalarea unor fişiere proprii pe partiţia în care este instalat sistemul de operare (de regulă, în C://Windows). De aceea, recomandarea noastră este să stochezi toate fişierele importante pe o altă partiţie sau pe un alt hard-disk decât cel pe care este instalat sistemul de operare.

Programe gratuite de recuperare a datelor

Pe piaţă există numeroase programe de recuperare a datelor, însă numai câteva dintre acestea sunt gratuite. Teoretic, există soluţii gratuite care îşi fac treaba la fel de bine ca cele contra-cost, însă în principiu acestea sunt utile în special pentru fişierele şterse cu puţin timp în urmă. Dacă vrei să recuperezi fişiere şterse în urmă cu câteva luni, soluţia optimă este să apelezi la un program contra-cost.

  • Recuva – Recuva este unul dintre cele mai cunoscute programe gratuite pentru recuperarea datelor, fiind apreciat atât pentru recupararea datelor în sine, cât şi pentru interfaţa simplă şi uşor de utilizat. Poate recupera inclusiv documente Microsoft Office pe care nu ai apucat să le salvezi, muzica stocată pe iPod sau emailuri. Există şi în varianta portabilă care poate fi rulată direct de pe un stick USB.

Recuva

  • Data Recovery Wizard Free Edition – Aplicaţia dezvoltată de Ease US îţi permite, potrivit producătorului, să salvezi inclusiv fişiere de pe HDD-uri formatate şi să continui căutarea fişierelor pierdute fără să scanezi din nou unitatea. De asemenea, poţi căuta doar anumite extensii de fişiere, însă partea mai puţin plăcută este că poţi salva gratuit doar 1 GB de data. De aceea, pentru muzică şi filme ar trebui să te orientezi spre alte soluţii.

Data Recovery Wizard

  • Panda Recovery – Programul îţi permite să salvezi fişiere şterse accidental de pe o varietate de produse (HDD-uri, HDD-uri externe, stick-uri USB) şi poţi utiliza şi funcţia de căutare dacă ştii măcar parţial numele său extensia fişierelor. Din păcate, programul nu este compatibil cu Windows 7, iar versiunea portabilă costă 20 USD (~66 lei).

Panda Recovery

Programe de recuperare a datelor contra-cost

Programele de recuperare a datelor contra-cost sunt mai eficiente în cazul datelor pierdute în urmă cu câteva luni, însă preţurile acestora sunt destul de ridicate. De aceea, îţi recomandăm să apelezi la ele doar după ce încercările de a recupera date cu un program gratuit au eşuat. Şi nu uita: niciun program nu oferă o garanţie de 100% privind recuperarea datelor pierdute.

  • Recover My Files (70 USD – ~230 lei) – Este unul dintre cele mai populare programe pentru recuperarea datelor şi îţi permite inclusiv restaurarea întregului hard-disk, pe lângă posibilitatea de a previzualiza fişierele înainte de salvare. Partea bună este că poţi utiliza programul gratuit pentru căutare şi să achiziţionezi o cheie de activare doar dacă fişierele pierdute sunt găsite.

Recover My Files

  • MunSoft Data Recovery System (100 USD – ~330 lei) – Cea mai scumpă suită de recuperare de date promite că salvează inclusiv fişierele vechi şi vine într-o multitudine de versiuni mai ieftine care recuperează doar fişiere cu extensii specifice. De exexmplu, există un program de recuperat poze şterse, dar şi versiuni pentru fisiere Office, arhive, tipuri de partiţii şi altele.

MunSoft Data Recovery System

  • GetDataBack (80 USD – ~260 lei) – În ciuda interfeţei spartane, GetDataBack îşi face bine treaba şi recuperează datele inclusiv dacă tabela de partiţii a fost deteriorată, dacă datele au fost şterse de un virus sau dacă hard-disk-ul a fost formatat. În plus, beneficiezi de update gratuit pe viaţă la versiunile ulterioare.

GetDataBack

  • Data Recovery Software (80 USD – ~260 lei) – Producătorul aplicaţiei susţine că poate recupera rapid inclusiv fişierele de mici dimensiuni, care uneori sunt “uitate” de alte aplicaţii. Funcţia este utilă dacă ai un dcument de câţiva KB care conţine însă informaţii preţioase pe care trebuie neapărat să le recuperezi.

Data Recovery Software

  • Disk Doctors (59 USD – ~200 lei) – Pe numele său complet Disk Doctors Instant File Recovery, programul mizează pe rapiditatea cu care recuperează date, inclusiv în cazul formatărilor accidentale, atacurilor cu viruşi sau căderii bruşte a curentului electric. Din păcate, nu are versiune şi pentru Windows 7.

Windows 7 Restore Previous

Windows 7 include un program de backup automat botezat Windows 7 Restore Previous, care te poate ajuta să-ţi restaurezi fişierele şterse din greşeală. Mai întâi, trebuie să activezi serviciul System Protection (click dreapta pe Computer – Properties – System Protection – Configure şi selectezi prima opţiune).

Ulterior, când ştergi un fişier din greşeală, tot ce ai de făcut este să parcurgi paşii: click dreapta pe director – Properties – Previous Versions, iar de acolo selectezi una dintre versiunile mai vechi ale directorului.

Chiar dacă este cea mai simplă, această metodă nu este foarte eficientă, întrucât este posibil ca sistemul să nu fi apucat să facă backup automat înainte ca tu să ştergi un anumit fişier.

Windows 7 Restore Previous

Concluzii

Dacă acţionezi în mod corect, şansele de recuperare pentru fişierele şterse sunt foarte mari, mai ales dacă utilizezi un program de recupere de date eficient, fie el gratuit sau contra-cost. Cel mai important este să nu instalezi un astfel de program pe hard-disk-ul sau partiţia de pe care vrei să recuperezi datele, întrucât rişti să suprascrii exact datele pe care vrei să le recuperezi.

Tu te-ai confruntat până acum cu necesitatea de a recupera fişiere şterse? Cum ai reacţionat şi, mai ales, ce programe ai folosit pentru a-ţi recupera datele? Care ţi s-a părut cel mai eficient dintre cele pe care le-ai încercat?

Lasă un comentariu